KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Współpraca z instytucjami

Informujemy Rodziców, że nasze przedszkole 
ściśle współpracuje z  

Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna nr 4

w Łodzi al. J. Piłsudskiego 101

Tel. 42 674 45 88  fax. 42 674 59 73

e-mail; ppp4lodz@poczta.onet.pl

Szanowni Państwo,

Informujemy o zasadach pracy PPP w czasach pandemii i ograniczeń epidemiologicznych.

Zawieszone (do odwołania) są wszelkie zajęcia grupowe w poradni.

Diagnozujemy i konsultujemy dzieci – odbywają się badania psychologiczne, pedagogiczne, logopedyczne, diagnoza procesów SI (tutaj termin oczekiwania jest niestety długi) oraz APD (wyższe funkcje słuchowe ( tzw. przetwarzania słuchowe)- kwalifikacji na to badanie dokonuje psycholog lub pedagog po badaniach wstępnych.

Prowadzimy terapie indywidualne – psychologiczne, logopedyczne, SI , BFB, indywidualne zajęcia korekcyjno-kompensacyjne oraz wspierające funkcje poznawcze i percepcyjno-mortoryczne. Niestety, ilość miejsc na taką formę pracy jest mocno ograniczona.

W związku z koniecznością ograniczenia kontaktów, zawieszone zostają dyżury opiekunów placówek w Państwa szkołach i przedszkolach. W tej sytuacji, pozostaje kontakt mailowy i telefoniczny.

Poniżej przedstawiam procedury związane z diagnozowaniem dzieci.

  1. Rodzic kontaktuje się z opiekunem placówki (również po Państwa sugestii). Umawiana jest konsultacja telefoniczna - zbieramy wywiad rozwojowy, informacje o potrzebach i trudnościach dziecka.
  2. Wyznaczona zostaje wizyta na terenie poradni dla dziecka – badania, obserwacje.
  3. Omówienie wyników badań, wskazówki do pracy przekazywane są rodzicowi podczas rozmowy telefonicznej.
  4. Na wniosek rodzica sporządzamy opinię. Przed jej wydaniem mamy prośbę o przygotowanie opinii nauczycieli o funkcjonowaniu dziecka (wzory opinii są do pobrania na stronie internetowej PPP 4 w zakładce „do pobrania”). W razie jakichkolwiek wątpliwości prosimy      o kontakt z nami.
  5. W comiesięcznym trybie odbywają się zespoły orzekające.
  6. Planujemy uruchomić, w formie webinarów, Akademię Rodzica i Akademię Nauczyciela.

 

RZECZNIK PRAW DZIECKA


Biuro Rzecznika Praw Dziecka 
ul. Przemysłowa 30/32
00-450 Warszawa 
godz. 8.15-16.15

 

Adres poczty elektronicznej: 
rpd@brpd.gov.pl

 

 

Przyjęcia interesantów

od poniedziałku do piątku w godzinach 8.15-16.15 
telefon: (22) 583 66 00, 800 12 12 12 
(zachęcamy do wcześniejszego umówienia wizyty)



Jeśli masz problem, z którym sobie nie radzisz i nie wiesz, do kogo zwrócić się o pomoc, zadzwoń pod numer Dziecięcego Telefonu Zaufania Rzecznika Praw Dziecka:

800 12 12 12

Na ten numer dodzwonisz się bezpłatnie.

Od poniedziałku do piątku od godziny 8.15 do 20.00 dyżurują specjaliści, czekający właśnie na Twój telefon, jeśli:

- przeżywasz smutek, lęk, osamotnienie;

- nie radzisz sobie z konfliktem w Twojej rodzinie;

- masz problemy w relacjach z rówieśnikami;

- masz trudności w nauce;

- ktoś stosuje wobec Ciebie przemoc.

Jeśli zadzwonisz na ten numer w godzinach nocnych, możesz przedstawić swój problem i pozostawić numer telefonu, a następnego dnia na pewno oddzwonimy.

Pod numer Dziecięcego Telefonu Zaufania mogą również dzwonić osoby dorosłe, by zgłosić problemy dzieci.

 

 



Kim jest Rzecznik Praw Dziecka?
Aktualnie Rzecznikiem jest Mikołaj Pawlak 
urodzony 23 czerwca 1980 r. w Łodzi.

 Polski prawnik i kanonista, adwokat i urzędnik państwowy, od 2018 Rzecznik Praw Dziecka.


Co robi Rzecznik Praw Dziecka?
Rzecznik stoi na straży praw dziecka, a w szczególności:
- prawa do życia i ochrony zdrowia,
- prawa do wychowania w rodzinie,
- prawa do godziwych warunków socjalnych,
- prawa do nauki.

"Rzecznik podejmuje działania na rzecz 
zapewnienia dziecku pełnego i harmonijnego rozwoju 
z poszanowaniem jego godności i podmiotowości 
(zgodnie z Konstytucją oraz ustawą o Rzeczniku Praw Dziecka). 
Wypełnienie tych zadań wymaga ochrony dziecka 
przed wszelkimi przejawami przemocy, okrucieństwa, 
wyzysku, a także przed demoralizacją, zaniedbaniem 
i innymi formami niewłaściwego traktowania."

Kiedy skontaktować się z Rzecznikiem?

Jeśli łamane są prawa dziecka, a nikt z najbliższych  
(jego rodzice, opiekunowie, wychowawcy lub nauczyciele) 
przy pomocy właściwych, powołanych do tego instytucji 
nie potrafi temu zaradzić. 


Materiały zaczerpnięte
z oficjalnej strony Rzecznika
na której znajdą Państwo 
więcej informacji.



KOMITET OCHRONY PRAW DZIECKA
90 – 615 Łódź
ul. Pl. Barlickiego 11 lo. 5. 

Dyżury w siedzibie oddziału.

              Punkt interwencyjny:
Poniedziałek - godz. 9.00 – 18.00
Wtorek          - godz. 9.00 – 15.00 
                          pedagog 15.00 – 16.30, 
                          psycholog 16.30 – 19.30
Środa            - godz. 11.00 - 18.00 
                          pedagog 9.30 – 11.00
Czwartek      - godz. 9.00 – 16.00  
                          prawnik 16.00 – 18.00
Piątek            - godz. 9.00 – 17.00

Telefon / fax      042 6332508
Przewodniczący: Grażyna Wendland.

Czym zajmuje się KOPD?
KOPD prowadzi punkt interwencyjno – mediacyjny oferujący pomoc dzieciom 
z rodzin alkoholowych, dotkniętych patologią społeczną, przemocą fizyczną 
lub psychiczną, jak również ich rodzinom. 
Zapewnia pomoc psychologiczną, poradnictwo, terapię indywidualną, rodzinną, 
pedagogiczną, prawną, socjalną oraz mediacje rodzinne.

KOPD – jego głównym zadaniem jest przeciwstawienie się krzywdzeniu 
i złemu traktowaniu dzieci. 
Wszelka pomoc jest udzielana bezpłatnie.